dimarts, 8 de febrer de 2022

Mal d'escola [GENER]

 

En aquest quart programa dialoguem amb la Mercè Sanahuja Pagès, veïna de Santa Oliva, amb qui conversem de la seva trajectòria com a mestra. La gran influència de la Marta Mata en els inicis i al llarg de tota la seva carrera, el mestratge de la Maria Antònia Canals i tants d’altres mestres que la van influenciar i ensenyar. Una vida feta amb empenta i una energia desbordant que la va fer trencar esquemes i motllos del que s’esperava d’ella. La Mercè sempre diu el que pensa, segur que en gaudiu tant o més que nosaltres escoltant-la!


La P del Penedès, després de la pedagogia i la política,  ens l'explica la Montserrat Meneses, directora del Cor Zòngora, un cor de dones que ha voltat per bona part d’Europa amb 25 anys de trajectòria. D’elles també escoltarem el tema Rondalla del Bou, de la Carlota Valdús.


El pressentiment educatiu el farà el Jordi Solé amb un text de la Bell Hoocks, que va morir el mes passat, del seu llibre Enseñar a transgredir.


Continuem agraint als @doctordeseo l'us de la nostra sintonia, a més del Pupille i la  @SilviaTomasTrio la seva música per a vestir les seccions del programa. A la Laia Batlle i @DomenysRadio per l'oportunitat d'expressar i compartir debat educatiu!
Per últim, gràcies per escoltar Mal d'escola!

 Bibliografia

Hooks, B. (2021) "Enseñar a transgredir: la educación como práctica de la libertad". Ed. Capitan Swing.
Hooks, B. (2022) "Ensenyar pensament crític". Ed. Raig Verd.
Zambrano, María (2011) “Filosofía y Educación (Manuscritos)”. Editorial Club Universitario 
Callís i Franco; A. (1994) "Maria Antònia Canals". Ed. Rosa Sensat  

Temes musicals
Doctor Deseo (2014) "Busco en tus labios", del disc Busco en tus labios, lo mejor de Doctor Deseo, Baga-Biga.
De Pupille (2005) "Hay alguien ahí?", del disc  Himnos Olímpicos , BCore.
Sílvia Tomàs Trio (2014) "Terra",  del disc Desaprendiendo lo aprendido, autoeditat.
"Les petites formiguetes", És un fragment de la cançó del pedagog, músic i poeta Joan Llongueres i Badia (Barcelona, 1880 – 1953) introductor del mètode Jacques-Dalcroze a Catalunya. La primera publicació és de l'any 1914.
El Cor Zòngora canta la “Rondalla del Bou” música de Carlota Baldrís amb lletra de Marià Manent, al CD autoeditat pel XXè aniversari del Cor (2016)
Raimón (2012) " Jo vinc d’un silenci", gravació del 2012 al Liceu pels 50 anys del seu debut a BarcelonaCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada