dimecres, 18 d’octubre del 2023

La renovació pedagògica avui, amb la Mia Balsells

1r programa, 3era temporada, octubre de 2023, “Mal d'escola".  LA RENOVACIÓ PEDAGÒGICA AVUI  amb la Mia Balsells.


En aquest primer programa de la tercera temporada conversem amb la Mia Balsells La Mia Balsells va néixer a Barcelona, però al Vendrell és on ha fet la seva vida. Fa 20 anys que viu a Sant Jaume dels Domenys. Va estudiar Magisteri a la UB de Barcelona i Pedagogia a la URV. El curs 83/84 va començar a treballar a l’escola Santa Teresa del Vendrell. El mateix any que va entrar a la junta del Moviment de Renovació Pedagògica del Baix Penedès, i a on continua vinculada el dia d'avui, encara.

El curs 96/97 deixa l’escola d’educació especial Garbí del Vendrell i entra a l’institut Andreu Nin, fins al curs 2000-01 que arriba a l’institut de l’Arboç i hi treballa 10 anys com a mestra de pedagogia terapèutica i on també fa de cap de departament d’orientació coordinadora pedagògica del centre i de professora de català. Del 2011 al 2015 va treballar a la junta de la federació dels MRP’s. Al 2015 comença com a assessora LIC ( llengua i cohesió= al Baix Penedès fins a l’any passat quan es va jubilar.

Al llarg d’aquests 40 anys laborals es reconeix com una militant convençuda dels MRP, sense els quals no hauria estat la mateixa mestra. Sense empapar-se de l’ideari dels MRP, amb el mestratge de gent com el Jaume Cela, en Jaume Aguilar, en Joan Domènech, la Teresa Casas.... i tantes companyes de tot el territori català. Tres són els grans referents pedagògics de la Mia: L’Antoni Zabala amb la funció social de l’ensenyament i el paper del professorat i de l’alumnat. En Pere Pujolàs i el treball cooperatiu i per últim en Josep Maria Puig i l’aprenentatge servei.

La Mia reconeix que porta el MRP al seu ADN.


En aquest inici de temporada hem comptat amb el pressentiment educatiu de la Isa Lopez Peñas. El fruit del Penedès l'han en Xavier Avila i la Mariangelez Garcia, del grup d'escacs del Garraf.

Continuem agraint als @doctordeseo l’ús de la nostra sintonia, a més del Pupille i la  @SilviaTomasTrio la seva música per a vestir les seccions del programa. A la Laia Batlle i @DomenysRadio per l 'oportunitat d'expressar i compartir debat educatiu! 

Per acabar, gràcies per escoltar Mal d'escola!

Bibliografia

Diversos autors "Què vol dir ser mestre avui?"Ed FMRP. Barcelona, 2013.

Temes musicals

Doctor Deseo (2014) Busco en tus labios, del disc Busco en tus labios, lo mejor de Doctor Deseo, Baga-Biga.

De Pupille (2005) Hay alguien ahí? del disc  Himnos Olímpicos, BCore.

Sílvia Tomàs Trio (2014) Terra,  del disc Desaprendiendo lo aprendido.

De la companyia electrica Dharma  (2006) Inana del disc El joc de la cobla i el rock. Musica global SL 

De Georges Moustaki (1970) Ma liberté del disc Bobino 70. Polydor.