dimecres, 22 de novembre del 2023

EL COMPROMÍS AMB LA LLENGUA ÉS ÈTIC O POLÍTIC?

 2n programa, 3era temporada, novembre de 2023, “Mal d'escola".   EL COMPROMÍS AMB LA LLENGUA ÉS ÈTIC O POLÍTIC?  Amb la Puri Pinto.

En aquest segon programa de la tercera temporada conversem amb la Puri Pinto Fernández. La gran i bonica catedral de Mallorca té dos grans rosetons a sengles façanes, la de davant i la de darrera, que coincideixen a través del reflex de la llum, l’un sobre l’altre, únicament dos dies a l’any, i aquests dos dies són l’11 de novembre i el 2 de febrer.

Totes dues dates són les coordenades vitals de la nostra convidada, ja que la primera coincideix amb la seva data de naixement: l’11 de novembre de 1968, i la segona amb la del seu Sant, Ma Purificación, com que el seu nom és tan llarg, ens demana que ens hi adrecem simplement per Puri.

És la més petita de cinc germans, de pares que van venir des de Zafra a Catalunya l’any 1964, amb fills al costat de les maletes, buscant una millor manera de viure, com tantes i tantes persones que baixaven d’aquells trens.

Ella va néixer quatre anys després, i la seva llevadora es deia Maria, perquè va néixer en allò que ara diríem: un part natural a domicili, en un baix del Carrer Agudes, 128 de la Ciutat Meridiana.

Dos anys després la seva família nombrosa va anar a viure a La Llagosta, al Carrer Estació, núm.5, i vivint aquí, va estudiar a l’Institut de Montcada i Reixach amb formació de Ciències, i a la Universitat Autònoma, on va estudiar Filologia Catalana per tal d’aprendre a parlar bé el català.

Fa ja 33 anys que treballa com a professora de Llengua i Literatura catalana a la Secundària i més de vint anys que treballa en la difusió del discurs de l’Adopció de la Llengua Catalana en àmbits educatius i socials. És una lletraferida de mena que no té tot el temps que voldria per escriure, però quan ho fa, escriu poesia i narrativa.

Té dos fills que ja estudien a la Universitat i que són la seva gran obra humana i, per acabar amb un tema més animós encara i adient al nostre programa, la LOMLOE és la setena llei educativa que presencia, aplica, aprèn i intenta fer seva entremig de conceptes buits i allunyats de la realitat de l’aula, l’amor per la matèria, i les ganes d’ajudar a l’enriquiment personal i acadèmic de l’alumnat.

En aquest segon programa hem comptat amb el pressentiment educatiu del Roger Fusté, que s'estrena en aquesta secció!  

Continuem agraint als @doctordeseo l’ús de la nostra sintonia, a més del Pupille i la  @SilviaTomasTrio la seva música per a vestir les seccions del programa. A la Laia Batlle i @DomenysRadio per l 'oportunitat d'expressar i compartir debat educatiu! 

Per acabar, gràcies per escoltar Mal d'escola!

Bibliografia

Maria Àngels Anglada "Quadern d'Aram" .  EDUC@ULA . Barcelona, 2009.

Franz Kafka "La metamorfosi" .  Editorial Labutxaca. Barcelona, 2016.

Virgina Woolf "Una cambra pròpia" .  Editorial Temerària. Barcelona, 2014.

Mary Shelley "Frankenstein" .  Editorial Barcanova. Barcelona, 2012.

Puri Pinto Fernández "Amb Q de formatge" .  Edicions del 1979  . Barcelona, 2015.

 

Temes musicals

Doctor Deseo (2014) Busco en tus labios, del disc Busco en tus labios, lo mejor de Doctor Deseo, Baga-Biga.

De Pupille (2005) Hay alguien ahí? del disc  Himnos Olímpicos, BCore.

Sílvia Tomàs Trio (2014) Terra,  del disc Desaprendiendo lo aprendido.

De Blanco White  (2020) Olalla del disc On the Other Side. 

De Maria del Mar Bonet (2001) Sarrià del disc  Raixa. World Muxxic