dimecres, 24 de gener del 2024

L' escola ecofeminista, amb la Yayo Herrero

 4t programa, 3era temporada, gener de 2024, “Mal d'escola".   L’ESCOLA ECOFEMINISTA   amb la Yayo Herrero

En aquest quart programa de la tercera temporada conversem amb la Yayo Herrero, Investigadora i professora en els àmbits de l’ecologia política, els ecofeminismes i l’educació per a la sostenibilitat de la vida. És Llicenciada en Antropología Social i Cultural, Diplomada en Educació Social i Enginyera Técnica Agrícola. És sòcia-treballadora de Garúa Sociedad Cooperativa. Compagina des de fa dècades la seva activitat professional amb la participació activa en moviments socials, especialment en el moviment ecologista.

Amb prop de 30 llibres publicats, les seves darreres publicacions són Educar para la sostenibilitat de la vida i Una mirada ecofeminista a la educación, ambdós de l’any 2022 i editats per l’Editorial. Octaedro. Toma de Tierra, del 2023, és, pel moment, el darrer llibre de la Yayo. 

La Yayo ha centrat la seva investigació en la crisi ecològica actual que deriva del models de desenvolupament i producció capitalista,  sosté que el propi capitalisme no pot existir sense que existeixi creixement econòmic, que en un món físic que té límits, un creixement indefinit és impossible. Sosté a més que el capitalisme fa inviable els treballs que fan possible el manteniment de la vida humana, com la producció agrícola o el treball reproductiu, feines totalment precaritzades o, fins i tot, sense remuneració.

La proposta de la Yayo és una transició cap a un model econòmic diferent, que tingui en compte la inclusió social de totes les persones i sigui compatible amb la capacitat de regeneració de la naturalesa.

En aquest tercer programa hem comptat amb el pressentiment educatiu de la Isa López Peñas.

Continuem agraint als @doctordeseo l’ús de la nostra sintonia, a més de Pupille per la seva música per vestir les seccions del programa. A la Laia Batlle i @DomenysRadio per l 'oportunitat d'expressar i compartir debat educatiu! 

Per acabar, gràcies per escoltar Mal d'escola!

Bibliografia

Yayo Herrero "Educar para la sostenibilidad de la vida"  Octaedro editorial, Barcelona, 2022.

Yayo Herrero "Toma de tierra" Caniche editorial, Bilbao, 2023.

Jordi Marín i Monfort “Educar per al col·lapse. Reflexions des de l'aula". Editorial Onada, 2022

Temes musicals

Silvio Rodriguez (1996) Alas de colibrí , del disc Domínguez, editat per Jezy Belc y Miguel Angel Bárzagas

De Pupille (2005) Hay alguien ahí? del disc  Himnos Olímpicos, BCore.

Sílvia Tomàs Trio (2014) Terra,  del disc Desaprendiendo lo aprendido.