dimecres, 31 de juliol del 2024

Rebelde dentro de los rebeldes

Benvolgudes i benvolguts,

Avui toca una recomanació literària, des de la heterodòxia d’aquest blog em toca fer unes ratlles per posar en valor el primer volum de l’autobiografia del Yezid Arteta Dávila, nom que segur no us sona a res. Per això és important donar a conèixer aquest obra, ni que sigui per modestos blocs com aquest, perquè difícilment es farà des del mainstrem i no està el món sobrat de testimonis bibliogràfics com el seu. 

Rebelde dentro de los rebeldes és la descripció humana, social i política del temps viscut (del 1984 al 1996) del Yezid a les FARC, com bé explica ell mateix: “Traté de dibuixar la geografia humana con la que me topé en el camíno”. I ho fa amb una mirada  on queda clar que “No es un ajuste de cuentas contra nadie, sinó un encuentro conmigo mismo, con mi destino.”

A la trobada amb sí mateix del Yezid em dona la sensació que es deixa poques coses guardades. Sense pudor, de forma directa, a bocaterrosa, sense  filtres, de forma meditada i sense atorgar-se cap medalla, en Yezid explica el seu pas per les FARC, des de com va entrar a la seva captura, passant pel Consell de guerra revolucionari que la guerrilla li va fer.

Rebelde dentro de los rebeldes és un text tan àgil com dens i intens. Tot i saber des del principi de text per on anirà bona part del camí, com una mena de mapa, en Yezid ens explica les misèries quotidianes de la guerrilla, els atzucats vitals i polítics que es generen, l’innocent esperança que mouen a bona part dels companys i companyes del Yezid. I com d’alienant pot arribar a ser una guerrilla, al igual que qualsevol exèrcit. I es que el relat militar del Yezid s’acaba convertint en un text antimilitarista de primer ordre, com acostuma a passar, per altra banda, quan s'explica sense filtres el fet militar. 

Podria semblar que la meva afirmació respon a un pensament propi, però conèixer personalment al Yezid em dona el privilegi  de fer aquest spoiler. Vaig conèixer al Yezid un 30 de gener del 2023, el dia de l’Noviolència a les escoles a Catalunya, un dia a on, en general, s’acostumen a dibuixar coloms de la pau i fer símbols de la pau en formats inverosímils. Aquell dia, a l’escola Teresa Godes i Domènech, vam programar la xerrada d’un amic de la Maria (mestra i companya de l’escola) amb un passat tant interessant com un present estimulant. Amb les quatre pinzellades que sabia del Yezid hauria estat una oportunitat perduda no escoltar part de la seva biografia: com es passa d'una guerrilla a ser un defensor i militant de la pau i els processos de diàleg per solucionar els conflictes i els problemes.

En Yezid va arribar a l’escola discretament, pertrexat amb una petita llibreta, la seva gorra i un munt de dubtes sobre com arribar a un públic exigent i 
desconegut per a ell, infants de 9 a 12 anys.  Entre relats de la selva i la seva conciutadana Shakira, els infants van escoltar embelesats parts de la seva vida, explicant que la violència i els exèrcits, siguin quins siguin, no ens donen la possibilitat de parlar, que són el camí més curt a la desolació i la destrucció. 

En la distància temporal, i amb el llibre llegit, penso que l’entrada del Yezid a l’escola va ser una mena d’acte de justícia poètica. La seva mare mestra, tan present a la seva vida i que creua tot el llibre, segur que l'acompanyava aquell dia. I és que ens explica, per exemple que, davant la tessitura d’anar a la crida del Consell de guerra “pesaron más las enseñanzas de mi madre, maestra de escuela, que el listón de valores adquiridos en mi dilatada militancia comunista (…) El decoro, para ella, era la piedra angular de su existencia. Eso nos enseñó en casa y eso enseñó a sus alumnos en a escuela.” 

Heu de saber que en Yezid ja treballa en la segona part de la seva autobiografia, els 10 anys que va romandre a la presó. De ben segur que es tornarà a guardar poca cosa, un camí ple de qüestionaments, per uns ideals que s’ esquerden tot i que no es trenquen. Seguidor de Lenin i permanent lector de Camus, el coneixement històric de la política mundial fa d’ell un  pensador heterodox, a la recerca de formes més justes, humanes i solidàries de construir un món just, habitable i humà, amb el compromís quotidià i de denúncia de la barbàrie capitalista. I amb un pensament clarament antimilitarista. 

El millor és llegir-lo, Rebelde dentro de los rebeldes, és un doble tret al cap i al cor. Només ens queda agrair a l’amic que el va animar a iniciar aquesta trilogia: “te iniciaste como militante de izquierda, mataron a muchos de tus camaradas, te fuiste para la guerrilla, viviste en la clandestinitad, combatiste, te hirieron, seguro que mataste y no te mataron, te apresaron y te condenaron , recuperaste la libertad y renunciaste a la lucha armada, te hostigaron y te fuiste del país, seguiste con tu activismo por la paz en el exilio, te volvieron a condenar y el estado te suspendió la sentencia. Si tú cuentas todo eso,  muchísima gente podrá acercarse a episodios que sacudieron a Colombia en las últimas decadas”

Rebelde dentro de los rebeldes, ha estat publicat per ICONO, una editorial colombiana, i el podeu trobar telemàticament a La Casa del Libro, o bé a la llibreria de Sants, la Ciutat invisible. També podeu contactar directament amb el Yezid al seu mail yezidarteta@gmail.com, els temps de la clandestinitat i les limitacions comunicatives  de la presó i la selva es van acabar!

Arribat a aquest punt espero que tingueu ganes de conèixer la vida del Yezid i de tantes altres persones per tal que ens continuïn inspirant per una societat antimilitarista. 

En Yezid, a banda d'innumerables articles, també ha escrit els llibres Descansen armas!; Relatos de un convicto rebelde  i La mala reputación.

Gràcies Yezid!



dilluns, 8 de juliol del 2024

FILOSOFIA 3-18. Una eina pel pensament crític

 8è programa, 3era temporada, juliol de 2024, “Mal d'escola".    FILOSOFIA 3-18. Una eina pel pensament crític amb la Glòria Arbonés.

En aquest vuité programa de la tercera temporada conversem amb la  Glòria Arbonès, Directora del Grup IREF des de 2015. És professora de Filosofia per la Univ. Nacional de La Plata (Argentina), especialitzada en Philosophy for Children al IAPC (Institute for the Advancement of Philosophy for Children. Montclair State University. NJ). Va ser la introductora de Filosofía para Niños a l’Argentina el 1989. 

El 2003 es trasllada a viure a Barcelona i des de llavors treballa com a formadora i investigadora al GrupIREF (Barcelona). També té el Màster en Estudis del Feminisme de la Diferència (Univ. de Barcelona) i en Filosofia 3/18-FpN (Univ. de Girona). Des del 2 012 també és professora de Didàctica de la Filosofia al Màster de Professorat de la Universitat de Barcelona, i fins a 2022 ha estat la co-coordinadora del Màster on line Filosofia 3/18-FpN (Universitat de Girona). 


Participant i ponent a congressos, trobades, jornades, etc. a Argentina, Espanya, Mèxic, Itàlia i Àustria entre altres països. També és una de les creadores i actives impulsores de la Red Virtual de Filosofía para Niños a través de la qual alumnes d’escoles d’Argentina, Colòmbia, Mèxic, Estat Espanyol i Filoscoles i Filoinstis de Catalunya, es troben per fer comunitats de diàleg.


En aquest vuité programa hem comptat amb la presència a l'estudi del Roger Fusté, el pressentiment educatiu del Jordi Solé Blanch i la píndola literària de la Puri Pinto a Literatura amb guix.

Continuem agraint als @doctordeseo l’ús de la nostra sintonia, a més de Pupille per la seva música per vestir les seccions del programa. A la Laia Batlle i @DomenysRadio per l 'oportunitat d'expressar i compartir debat educatiu! 

Per acabar, gràcies per escoltar Mal d'escola!

Bon estiu! Ens retrobem a l'octubre!

Bibliografia

Lipman, M; Sharp, A i Oscanyan, F. "Filosofia a l'escola" EUMO editorial,  Vic, 2019.

Clarisaa Pinkola Estés " Mujeres que corren con lobos" Ediciones B, Barcelona, 1988.

Us recomanem molt especialment la web del grup IREF  https://www.grupiref.org/

Temes musicals

Doctor Deseo (2014) Busco en tus labios, del disc Busco en tus labios, lo mejor de Doctor Deseo, Baga-Biga.

Leon Gieco (2001) La Memoria, del disc  Bandidos rurales,  editat per EMI.

De Pupille (2005) ¿Hay alguien ahí? del disc  Himnos Olímpicos, BCore.


dijous, 16 de maig del 2024

Elogi de la proximitat

Ens ha deixat la Imma i un calfred recorre la meva memòria més immediata i propera. Difícilment hagués coincidit amb ella en un altre lloc que no hagués estat on ho vam fer, al Montmell. Ella com a alcaldessa i jo com a humil mestre primer i orgullós director de la petita escola del poble després.

Les nostres diferències de pensament polític eren massa grans per treure-les a passejar més enllà del Montmell, per això el nostre pensament, i sobretot acció, es va circumscriure a l'objectiu comú que teníem: l'escola Teresa Godes i Domènech. Una tasca i un lloc comú i compartit, la dignitat de l'escola pública al Montmell.

La seva presència, persistència i feina va fer possible que el Montmell tingui un nou edifici escolar, sense ambigüitats. Mai va deixar d'apretar al Govern de torn, amb mocions i esmenes, per tal de dotar al Montmell d'un edifici escolar digne del segle XXI. Un camí tortuós amb reunions i visites que no albiraven un futur positiu, amb crisis i retallades corcant possibilitats. Un camí que va trobar la llum al març del 2017 quan es va aprovar l'esmena 466 del pressupost i que permetre iniciar un altre camí, el de la construcció de la nova escola. Una aprovació exemple del seu compromís per aconseguir el bé comú del seu municipi, per sobre de sigles i apriorismes.

No fingiré i deixaré de dir que negociar amb la Imma requeria de molta preparació i tenir clar l’objectiu, a més d’obviar els dards que posava sobre la taula si la cosa s’embolicava. Dona forta i vehement, la seva franquesa era el millor antídot per comptar sempre amb ella, fos quin fos l’encàrrec: comprar violins i violoncels per a l’escola o convertir el centre cívic en edifici escolar provisional, per exemple. I és que la seva proximitat no era només pujar pel carrer Major, camí de l’Ajuntament, per veure-la.

Una de les vegades que vaig fer aquest camí va ser per casar-me, un divendres previ a la fira dels oficis del Montmell. I la meva mare que, com a la majoria de mares és una sàvia, em va dir: “Que buena mujer es la alcaldesa, me ha dicho que ahora se quita el delantal y sube a casaros.” 

La Imma ja no hi és amb nosaltres, però podem seguir comptant amb la seva obra de govern, amb les xarxes humanes que va connectar i amb el mestratge de qui no va girar la cara davant problemes i conflictes quotidians.

Et trobarem a faltar, que la terra et sigui lleu, Imma. 





El 25 de març de 2023, a la inauguració de l'escola

 
Al 10è Passeig literari de la Joncosa del Montmell, la Imma va participar en tots.

dimarts, 14 de maig del 2024

La identitat docent

 7è programa, 3era temporada, març de 2024, “Mal d'escola".    LA IDENTITAT DOCENT    amb la Paula Sanchez Gil.

En aquest setè programa de la tercera temporada conversem amb la Paula Sanchez Gil. És mestra d'educació primària des del 2009 a Madrid, actualment forma part de l’equip directiu de la seva escola d’infantil i primària. Interessada per la Memòria i la crítica de l’educació, des del curs 2022 cursa estudis de doctorat a la UAM, on investiga sobre dissidències front l’imperatiu innovador als centres educatius públics. Com a mestra, s’està formant en processos de digitalització i en educació basada en evidències per entendre millor aquest imperatiu. 

El seu espai de militància sorgeix des de la seva escola pública, des d'on treballa pel teixit associatiu del barri en col·laboració amb companyes d'altres centres, espais veïnals i grups de recolzament a les famílies, especialment en temes de vivenda i recursos per i per a les menors.

Com no es mestra a temps complet, al seu temps lliure li interessa temes com la memòria o la història, malgrat la realitat és que el que més li agrada fer, quan té una estona, és deixar de fer coses. O al menys intentar-lo.


En aquest setè programa hem comptat amb el pressentiment educatiu de la Isa Lòpez Peñas i la píndola literària de la Puri Pinto a Literatura amb guix.

Continuem agraint als @doctordeseo l’ús de la nostra sintonia, a més de Pupille per la seva música per vestir les seccions del programa. A la Laia Batlle i @DomenysRadio per l 'oportunitat d'expressar i compartir debat educatiu! 

Per acabar, gràcies per escoltar Mal d'escola!

Bibliografia

Elisa Victoria "El evangelio" editorial Blackie Books ,  Barcelona, 2021.

Harold Entwistle " Antonio Gramsci, una educación conservadora para una política radical" editorial Akal, Madrid, 2023

Temes musicals

Doctor Deseo (2014) Busco en tus labios, del disc Busco en tus labios, lo mejor de Doctor Deseo, Baga-Biga.

Sílvio Rodríguez (1994) Escaramujo, del disc  Rodríguez,  editat per  Ojalá.

De Pupille (2005) ¿Hay alguien ahí? del disc  Himnos Olímpicos, BCore.



dimecres, 17 d’abril del 2024

EL BENESTAR DE L’INFANT

 6è programa, 3era temporada, març de 2024, “Mal d'escola".    EL BENESTAR DE L’INFANT   amb l'Anna Farré Bravo.

En aquest sisè programa de la tercera temporada conversem amb L’Anna Farré Bravo, educadora social, formada en Teràpia familiar relacional sistèmica i en formació en Pedagogia Pikler. Amb formació específica al voltant de la Teoria de l’apego, la Mentalització, i la primera infància. La seva experiència laboral en el món social, s’ha especialitzat sempre en l’àmbit de la família i infància, des de diferents serveis i àmbits, des de l’educatiu i de social.

Des de fa 8 anys, realitza els seus propis projectes, com a autònoma, assessorant i formant a equips educatius d’escoles bressol.

El seu projecte professional i personal persegueix el benestar de l’infant i de les persones que el cuiden i l’acompanyen. Entén el seu treball com una possibilitat de transformar la realitat social. L'Anna ofereix espais que promouen processos de reflexió i revisió per a famílies, i també per als professionals que hi intervenen.

Podeu consultar la seva tasca a Instagram annafarre_compartintmirades o a la seva web www.annafarre.cat

 En aquest sisè programa hem comptat amb el pressentiment educatiu del Roger Fusté i la píndola literària de la Puri Pinto a Literatura amb guix.

Continuem agraint als @doctordeseo l’ús de la nostra sintonia, a més de Pupille per la seva música per vestir les seccions del programa. A la Laia Batlle i @DomenysRadio per l 'oportunitat d'expressar i compartir debat educatiu! 

Per acabar, gràcies per escoltar Mal d'escola!

Bibliografia

Hanya Yanagihara "Tan poca vida" editorial Lumen,  Barcelona, 2015.

Temes musicals

Doctor Deseo (2014) Busco en tus labios, del disc Busco en tus labios, lo mejor de Doctor Deseo, Baga-Biga.

Clara Peya (2019) D' Ana-lògic, del disc   A-A- Analogia de l'A-mort,  editat per  Satélite K.

De Pupille (2005) ¿Hay alguien ahí? del disc  Himnos Olímpicos, BCore.

 

dimecres, 20 de març del 2024

INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL I EDUCACIÓ

 5è programa, 3era temporada, març de 2024, “Mal d'escola".   INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL I EDUCACIÓ amb la Maite López Sánchez.

En aquest cinquè programa de la tercera temporada conversem amb la doctora Maite López Sánchez, Catedràtica Universitària (CU) en Intel·ligència Artificial a la Universitat de Barcelona (UB). És investigadora responsable del WAI (Volume Visualization and Artificial Intelligence research group) com unitat associada al CSIC per l’IIIA (Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial). A més, és coordinadora a la UB del màster interuniversitari en Intel·ligència Artificial (UPC-UB-URV) i membre emèrit de la junta directiva de l'Associació Europea dels Sistemes Multi-Agents. Anteriorment, la Dra. López va ser membre del consell de l'Associació Catalana d'Intel·ligència Artificial, responsable d'investigació en el departament d'innovació de l'empresa Intelligent Software Components (iSOCO) i investigadora visitant al laboratori de robòtica de la Universitat de Southern Califòrnia (USC). Els seus interessos actuals se centren en la inclusió de valors morals dins dels sistemes autònoms/intel·ligents i la deliberació social. 

 En aquest cinquè programa hem comptat amb el pressentiment educatiu del Jrdi Solé Blanch i la píndola Literatura amb guix de la Puri Pinto.

Continuem agraint als @doctordeseo l’ús de la nostra sintonia, a més de Pupille per la seva música per vestir les seccions del programa. A la Laia Batlle i @DomenysRadio per l 'oportunitat d'expressar i compartir debat educatiu! 

Per acabar, gràcies per escoltar Mal d'escola!

Bibliografia

Carme Torras "Mutació sentimental" Pagès Editors,  Barcelona, 2008.

Conxa Fernandez Martorell " El aula desierta"Editorial Montesinos, Bilbao, 2008

Temes musicals

Julieta Venegas (1997) De Mis pasos , del disc Aquí, editat per  RCA Internacional

De Pupille (2005) Hay alguien ahí? del disc  Himnos Olímpicos, BCore.

Sílvia Tomàs Trio (2014) Terra,  del disc Desaprendiendo lo aprendido.


dimecres, 24 de gener del 2024

L' escola ecofeminista, amb la Yayo Herrero

 4t programa, 3era temporada, gener de 2024, “Mal d'escola".   L’ESCOLA ECOFEMINISTA   amb la Yayo Herrero

En aquest quart programa de la tercera temporada conversem amb la Yayo Herrero, Investigadora i professora en els àmbits de l’ecologia política, els ecofeminismes i l’educació per a la sostenibilitat de la vida. És Llicenciada en Antropología Social i Cultural, Diplomada en Educació Social i Enginyera Técnica Agrícola. És sòcia-treballadora de Garúa Sociedad Cooperativa. Compagina des de fa dècades la seva activitat professional amb la participació activa en moviments socials, especialment en el moviment ecologista.

Amb prop de 30 llibres publicats, les seves darreres publicacions són Educar para la sostenibilitat de la vida i Una mirada ecofeminista a la educación, ambdós de l’any 2022 i editats per l’Editorial. Octaedro. Toma de Tierra, del 2023, és, pel moment, el darrer llibre de la Yayo. 

La Yayo ha centrat la seva investigació en la crisi ecològica actual que deriva del models de desenvolupament i producció capitalista,  sosté que el propi capitalisme no pot existir sense que existeixi creixement econòmic, que en un món físic que té límits, un creixement indefinit és impossible. Sosté a més que el capitalisme fa inviable els treballs que fan possible el manteniment de la vida humana, com la producció agrícola o el treball reproductiu, feines totalment precaritzades o, fins i tot, sense remuneració.

La proposta de la Yayo és una transició cap a un model econòmic diferent, que tingui en compte la inclusió social de totes les persones i sigui compatible amb la capacitat de regeneració de la naturalesa.

En aquest tercer programa hem comptat amb el pressentiment educatiu de la Isa López Peñas.

Continuem agraint als @doctordeseo l’ús de la nostra sintonia, a més de Pupille per la seva música per vestir les seccions del programa. A la Laia Batlle i @DomenysRadio per l 'oportunitat d'expressar i compartir debat educatiu! 

Per acabar, gràcies per escoltar Mal d'escola!

Bibliografia

Yayo Herrero "Educar para la sostenibilidad de la vida"  Octaedro editorial, Barcelona, 2022.

Yayo Herrero "Toma de tierra" Caniche editorial, Bilbao, 2023.

Jordi Marín i Monfort “Educar per al col·lapse. Reflexions des de l'aula". Editorial Onada, 2022

Temes musicals

Silvio Rodriguez (1996) Alas de colibrí , del disc Domínguez, editat per Jezy Belc y Miguel Angel Bárzagas

De Pupille (2005) Hay alguien ahí? del disc  Himnos Olímpicos, BCore.

Sílvia Tomàs Trio (2014) Terra,  del disc Desaprendiendo lo aprendido.